Trendyol Campus

Client
Trendyol
Startıng Date
2019
End
2020
Scale Raw
15650 m²
Locatıon
İstanbul
Scale
10000 - 50000 m²

Trendyol Türkiye’de e ticaret dünyasının lider şirketlerinden ve genç bir ekiple çok hızla büyüyor. Hedefleri ülkenin en büyük şirketi olmak. Gitgide kalabalıklaşan ekipte demokratik bir çalışma düzeni var. Müdür odaları, yardımcılar, şefler, direktörler ve odalar yok. Yatay hiyerarşinin gerektirdiği gruplar kendi içlerinde çalışıyor ancak farklı bölümler ile sürekli iletişim halindeler. Hız onlar için en önemli mesele. Gruplar arasında etkileşimi sağlamak ekibin sürekli iletişimde kalmasını sağlamakla mümkün. Bu verileri tasarımın ana paradigması olarak değerlendirmemiz gerekti.

Şirket küçükken bunu tek katlı bir ofiste sağlamak iyi kötü mümkünmüş. Ancak hızla artan personel sayısı ile yeni bir mekan ihtiyacı ortaya çıkmış.
Trendyol’un ofis olarak kullanmaya karar verdiği proje mekanı aslında bir gökdelenin altında mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış bir alan. Dolayısıyla proje bir iç mimari düzenlemeden çok yeniden işlevlendirme projesi olarak değerlendirilebilir.

Proje için önemli konulardan biri ofise girişin gökdelenin food court alanından planlanmış olmasıydı. Yaklaşık 1500 kişinin çalıştığı bir ofisin giriş ve çıkış saatlerindeki sirkülasyonu düşünüldüğünde bunun hem ofis çalışanları için hem de gökdelen kullanıcıları için uygun olmayacağı ortadaydı. B1 katında cephede bir boşluk açılarak ofisin kendi girişinin oluşturulması sağlandı. Girişe yönlendiren peyzaj düzenlemesi ve ofisin giriş lobisi Trendyol kimliğini ve değerlerini öne çıkaracak şekilde tasarlandı.

Birbirleri ile sürekli iletişimde olan ve hıza önem veren Trendyol ekibi için 5 kata yayılacak olan ofisin sirkülasyonunu en verimli şekilde çözebilmek projenin önemli kriterlerinden biri oldu. Bu nedenle bütün çalışma alanlarını, sirkülasyon süresini kısaltmak, asansör, merdiven holü gibi yerlerde kaybedilen zamanlardan tasarruf etmek amacıyla galeri içinde yaptığımız bir rampayla birbirine bağladık. Ofisin tüm çalışma alanlarının derinlemesine algılanabildiği, maksimum optik ilişkinin kurulabildiği bir sirkülasyon elemanı projenin omurgasını oluşturdu. Boşluk içinde yapılan asma katlar, rampanın bir merdivenle son bulduğu sosyal alan ve kafe kullanımındaki platform da böylece göz önünde mekanlar olarak vurgulanmış oldu. Aynı zamanda ofisin tüm katlarına hizmet edecek cam bir asansör, B1 katı ile zemin katı ve zemin kat ile birinci katı birbirine bağlayan merdivenler sirkülasyon sorununa cevap vermeye yönelik müdahaleler oldu.

Farklı ekipleri birbiriyle bir araya getirmek için kullanılacak yemekhane, spor salonu, konferans salonları, eğitim salonları en alt katta, B3’te konumlandı. Marketing, Business gibi departmanların çalışma alanları ve ofisin tamamına hizmet edecek olan toplantı odaları B2 katında, Teknoloji ekibi ise B1 katında konumlandırıldı. B2 katında yer alan atrium mekanı ise tüm ofisin kalbi olacak şekilde bir sosyalleşme, dinlenme ve ortak çalışma alanı olarak düzenlendi.

Trendyol ekibinin nasıl çalıştığı incelenerek ve büyüme hızlarını göz önünde bulundurularak ofisin en önemli mobilyası olan çalışma masaları, farklı çalışma şekillerine ve kişi sayısının artışına uygun esneklikte olacak bir mobilya ile çözülmeye çalışıldı. Mobilya tasarımındaki yaklaşım, birlikte çalışmaya imkan veren, esnek sayıda insanın çevresinde toplanabileceği ve sınırlı bir kişisel alan tarif etmeyen bir çalışma alanı tanımlaması oldu. “Cumulus” adını verdiğimiz bu çalışma ünitesi, iki ucu kişisel dolaplarla (locker) orta hattı ise elektrik, data altyapısı ve kişisel eşya stoklamaya mümkün bir yarık ile oluşmuş esnek formlu, çeperinde ayak bulundurmayan bir masa sistemi. Kısa süreli ortak çalışmalar için isteyenler bu masada çalışanların yanına oturabiliyor. Bu durumu engelleyen masa ayakları, fiziki engeller yok. Böylelikle aynı masayı 10 ya da 15 kişinin de kullanması mümkün. Yine bu çalışma masalarına özel olarak keçeden kişisel depolama üniteleri tasarlandı.

B2 katındaki departmanlar Cumulus masasını kullanırken, bu ekiplerden farklı bir çalışma sistemine sahip olan Teknoloji bölümünde ise kendi çalışma sistemlerine göre (Kanban) özelleşmiş bir oturma düzeni uygulandı. 8-10 kişilik gruplar halinde çalışan teknoloji ekipleri için U şeklinde oturma düzeni oluşturularak her bir ekibe özel raylı yazılabilir yüzey sistemleri, dinlenme alanları ve kısa toplanma alanları kurgulandı. B1 ve B2 katlarında bu projeye ve çalışma gruplarına özel olarak aydınlatma elemanları tasarlandı.
Büyümeye devam eden AR-GE ekibinin ve FL ekibinin yer alacağı zemin ve birinci katlarda projenin şantiyesi devam etmekte.

Tasarım Ekibi:
Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Emre Cestel, Quentin Gaucher, Gizem Şahin, Benan Bal, Kübra Göç, Zeynep Eğilmez, Arın Tanrıkulu, Romain Cadoux, Fatih Kariptaş, Umut Atlı, Aslı Germirli, Natali Koçyan Gazeroğlu, Özge Üstündağ, Duygu Uzunalı, Dilara Demiralp, Cansın Yılmaz, Ezgi Mete, Elif Özüçağlıyan, Katharina Thomas, Hilal Kurt, İlknur Güngör

Proje Yönetimi:
SPM Proje Yönetimi
Statik Proje:
Modern Mühendislik
Mekanik Proje:
Gresis Enerji ve Mühendislik
Elektrik Projesi:
Akser Elektrik
Ana Yüklenici:
Sistema Teknolojik Yapı
Mekanik Alt Yüklenici:
Gresis Enerji ve Mühendislik
Elektrik Alt Yüklenici:
Akser Elektrik
Spine Tower Statik Proje Müellifi:
Erdemli Proje
Mekanik/Elektrik Danışman:
Tasarım Proje
Aydınlatma Danışmanı:
ON-OFF Aydınlatma Tasarımı
Akustik Danışmanı:
Talayman Akustik
Peyzaj Tasarımı:
Landworks
Grafik ve Yönlendirme Tasarımı:
Pattu Mimarlık
Fotoğraflar:
Cemal Emden