TAC – SEV Yeni Kampüs

Client
Sağlık Eğitim Vakfı
Startıng Date
2011
End
2014
Scale Raw
12650 m²
Locatıon
Tarsus
Scale
10000 - 50000 m²

TAC SEV Yeni Kampüsü, mevcut Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) karşı parseline inşa edilmiştir. Yeni kampüsün, içinde bulunduğu tarihi doku ile birlikteliği göz önüne alınarak, arasından geçen bir yolla ayrıldığı TAC kampüsüyle bir bütün olarak algılanması öncelikli tasarım ilkesi olmuştur. Eski ve yeni kampüsü fiziksel olarak ayıran bu yolun, ileriki bir tarihte yayalaştırılarak, iki kampüsün fiziksel ve algısal olarak birleşmesi geleceğe dair önemli bir senaryodur. Bölgedeki tarihi dokunun önemli bir parçalarından olan Aziz Paul Kilisesi ve Ulu Cami’ye kampüsün çeşitli noktalarından bakışlar verilmiş olup yakın çevredeki tarihi doku ile ilişki kurulması amaçlanmıştır.

Akdeniz bölgesinin sıcak noktalarından biri olan Tarsus, kış aylarında ortalama en düşük sıcaklığın 7 derece olduğu bir bölgededir. Yılın büyük çoğunluğunda sıcak hava etkisini hissettirmektedir. Isıtmadan çok soğutma ihtiyacının olduğu böyle bir iklimde yer alacak kampüs için yönlenme, önemli bir tasarım ilkesi halini almaktadır. Bina içi ve bina dışı iklim önlemleri, peyzajdaki ağaçlar, cephedeki güneş kırıcılar ve bahçede bir güzergah oluşturan saçaklarla desteklenmiş, bina konumlanmaları mevcut kampüse ve yönlere göre oluşmuştur. Ayrıca güneş enerjisinden en yüksek düzeyde faydalanılması ve bu enerjinin kampüsün ısıtma sisteminde kullanılması amaçlandığı için, blokların güneye bakan çatılarında güneş panelleri kullanılmıştır.

Kampüs, ihtiyaçlar doğrultusunda; 3600m² eğitim binası, 3520m² yurt binası ve 5250m² çok amaçlı kullanımların olduğu bina olarak 3 bloktan oluşmaktadır.
Eğitim binası, ileri tarihlerde bir kütüphaneye dönüştürülmesi planlanan ve projelendirilen; tarihi Sadık Paşa Konağı ile birlikte bir avlu yaratacak şekilde oluşturulmuştur. Sınıflar kuzeyden gelen doğal ışığa göre konumlandırılırken, kuvvetli güney ışığının geldiği bölgeler, bina dışına yerleştirilen panellerle gölgelendirilerek koridor olarak planlanmıştır.
Yurt odaları 3 kişilik düzenlenmiş, her öğrenciye kendi özel bölgesi eşit olarak verilmiştir. Bu anlamda bölgeler hacimsel olarak değerlendirilip, optimum insan ihtiyaçlarına göre şekillenirken, tavan yükseklikleri net 290 cm olarak ayarlanmıştır. Ortak kullanım ve idari birimler zemin katta iç bahçenin kenarında düzenlenmiş, odalar arka bahçeye ve üst katlara alınmıştır.

Çok amaçlı kullanımların olduğu binada, yemekhane, spor salonu, çok amaçlı salon ve sığınak gibi teknik hacimler yer almaktadır. Hem TAC eski ve yeni kampüsünün hem de şehrin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacağı öngörülerek, spor salonu ve çok amaçlı salon uluslararası standartlarda detaylandırılmıştır.
Bölgede yapılacak hafriyat çalışması sırasında çıkabilecek tarihi kalıntıları zedelememek maksadıyla derin kazılardan kaçınılmıştır.

Tasarım Ekibi:
Arın Tanrıkulu, Onat Över, Ayça Taylan, Sezen Bilge, Zeynep Şankaynağı, Yasemin Hacıkura, Işık Süngü, Emre Cestel

Statik Proje:
Denge Mühendislik
Mekanik Proje:
Beta Teknik Mühendislik
Elektrik Projesi:
Enkom Mühendislik
Ana Yüklenici:
RAN İnşaat
3 Boyutlu Görselleştirme:
Artı Eksi Sıfır Mimarlık ve Görselleştirme
Fotoğraflar:
Cemal Emden