Studio Santral

Client
Silahtarağa Gayrimenkul A.Ş.
Startıng Date
2012
End
2014
Scale Raw
8431 m²
Locatıon
İstanbul
Scale
5000 - 10000 m²

Proje arsası, Bilgi Üniversitesi Silahtarağa Kampüsü’nün sınırlarını oluşturan mevcut Fil Köprüsü Caddesi üzerinde yer almaktadır. Arsanın kuzeyinde Alibeyköy Deresi, güneyinde Bilgi Üniversitesi Kampüsü, doğusunda Kazım Karabekir Caddesi, batısında Fil Köprüsü, Silahtarağa Caddesi ve Alibeyköy Deresi yer almaktadır. Bölge, içinde 118.000m² lik geniş düzlük arazi üzerinde kurulmuş olan Türkiye’nin ilk elektrik santrali Silahtarağa Elektrik Santrali’nin de bulunduğu, tarihî değer taşıyan bir endüstri bölgesidir. Bu nedenle proje arsasında, makine ve kazan daireleri, idare binaları, ofis trafo merkezleri, lojmanlar, lokal, atölyeler ve depolar bulunmaktadır. Arazinin güney bölgesindeki santralde çalışan görevlilerin yaşama, dinlenme ve sosyal aktiviteleri için ayrılmış olan alanda, 1.Ulusal Mimarlık Dönemi’nin izlerini taşıyan lojman binaları bulunmaktadır. Kampüsün yakın çevresinde, tüm İstanbul dokusunda fazlasıyla karşılaştığımız niteliksiz konut dokusu yer almaktadır.
İmar planında karar verilen 180m’ye 20m’lik parsel boyutları, bina kütlesinin ince uzun bir dikdörtgen olmasını zorunlu kılmıştır. Blok etkisi, yakın çevresindeki doku ve tarihî binalar göz önünde bulundurularak; dikeyde kendini tekrar eden kat bahçeleri ile kırılmıştır. Lojman Binası ve eğitim binalarının yaklaşık 50m olan blok boyları, 150m uzunlukta olan binanın 3 kat bahçesi ile bölünmesinde ve en uzunu 42m olmak üzere 4 parça olarak algılanacak şekilde tasarlanmasında belirleyici olmuştur.

Fil Köprüsü Caddesi’nden Rezidans Binası ile görsel bağlantının kurulması ve Bilgi Üniversitesi Kampüsü ile oluşturulacak fonksiyonel bağlantı, bina kütlesinin Bilgi Üniversitesi eğitim binaları ile karşılaştığı noktada, büyük bir meydan yapılması kararını tetiklemiştir. Zemin katta oluşturulan 20x10m genişliğindeki alan, hem bina girişlerini vurgulamaktadır hem de binanın önü ve arkası arasında bir geçiş sağlamakla birlikte, cadde girişinden bakıldığında arka tarafta kalan tarihî binanın rahatça algılanmasını sağlayacak görüş ve açıklıktadır. Yönetmelikler gereği, yangın için kurulması gereken bağlantı, görsel sürekliliği devam ettirmesi amacıyla, 1. katta cam bir köprü ile kurulmuştur.
Bina bitişlerini vurgulamak amacıyla, binanın yan bölümlerine öğrencilerin nefes alabilecekleri kat bahçeleri yerleştirilmiştir. Arazinin jeolojik raporları ve statik gereksinimler göz önünde bulundurularak, taşıyıcı sistemin çelik olması kararlaştırılmıştır.

Cephedeki doluluk boşluk analizleri, malzeme kararları, imar durumu ve fonksiyonel gereksinimler doğrultusunda, her odanın ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde cephe karakteri oluşturulmuştur. Bu durumda pencerelerde söveler kullanılmış, cephedeki ritim ve asimetriyle uzun bir cephede dinamik bir dil yakalanmaya çalışılmıştır.

Tasarım Ekibi:
Ayça Taylan, Emre Cestel, İdil Yücel, Yasemin Hacıkura, Ülkücan Turhan

Statik Proje:
TEM Mühendislik
Mekanik Proje:
MEP Mühendislik
Elektrik Projesi:
Tasarım Proje
3 Boyutlu Görselleştirme:
Artı Eksi Sıfır Mimarlık ve Görselleştirme
Fotoğraflar:
Cemal Emden