Özyeğin Üniversitesi ES-LAB

Client
Özyeğin University
Startıng Date
2016
End
2017
Scale Raw
7600 m²
Locatıon
İstanbul
Scale
5000 - 10000 m²

Bir inovasyon merkezi olan ES-LAB, Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy yerleşkesinde yer almaktadır. Proje, değişim sürecinden geçen kampüsün imza binası olma niteliği taşımaktadır.
Projenin kapsamı, başlangıçta içinde yemekhane olması öngörülen betonarme kabuğun bir inovasyon merkezine dönüşmesidir. Bu fonksiyonel dönüşüm sadece bir bina içi organizasyon değişimi değil, kendini daha büyük ölçekte gösterecek olan kampüs organizasyonunun değişiminin bir başlangıcı olma niteliğindedir. Kampüs eğitim binalarının içinde bulunan bu inovasyon merkezi, öğrenciler için bir odak noktası olma özelliği taşımaktadır.

Zemin kotunun altında yer alan ES-LAB, üniversite tarafından yönetilen bir kuluçka merkezi etrafında çözülmüş olan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından kullanılan laboratuvarlarla çevrili, 80m x 40m bir alandır. İçeride bulunan büyük atölye alanı, projelere ve girişimci öğrencilere servis veren bir mekan olup, aynı zamanda farklı tip laboratuvarları bağlayıcı bir alan görevi görmektedir. Disiplinler arası ve multi-disipliner projelere ev sahipliği yapacak olan ES-LAB, projelerin tasarımından üretilmelerine kadar takip edileceği bir öğrenim mekanı olup, bu sürecin farklı aşamalarını tek bir alanda toplamakta ve farklı fonksiyonlardaki alanlar arasındaki sınırları belirsizleştiren bir mekan niteliği taşımaktadır.

Bu mekan etkileşim ve grup odaklı araştırmalara ev sahipliği yapan bir “sosyal bina” olarak tasarlanmıştır. Bu tasarımın gerekliliklerinden biri de kapalı ve açık laboratuvarların dengesinin kurulması ve esnek mekan ihtiyacının karşılanmasıdır.

Toprak altına gömülü ES-LAB’in bulunduğu kot itibariyle varolan tek cephesi ve bu cephenin açıldığı bahçe, yürütülen programların iç ve dış mekan arasındaki sürekliliğinin sağlanması adına korunan unsurlardır. Yeni müdahalelerden biri olan “kanyon”, mekanın karşı tarafında yer alan bir rampa olup, bu inovasyon merkezinin ana girişi niteliğindedir. Tavan döşemesinde açılan dairesel açıklıklar iç avlular oluşturup, teras ve iç mekan arasındaki görsel ilişkinin kurulmasını ve içeriye ışık alınmasını sağlamaktadır.

Tasarım Ekibi:
Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Fatih Kariptaş, Quentin Gaucher, Burçe Karadağ, Selin Erdemirci, Özge Üstündağ, Beril Çiçek

Proje Yöneticisi:
Fiba Gayrimenkul
Statik Proje:
Emir Mühendislik
Mekanik Proje:
Ekotasarım Danışmanlık
Elektrik Projesi:
Enkom Mühendislik
Ana Yüklenici:
IO Yapı A.Ş.
Aydınlatma Tasarımı:
On-Off Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı
Peyzaj Tasarımı:
Spiga Peyzaj Proje Danışmanlık
İç Mimari Proje:
Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık

Fotoğraflar:
Gürkan Akay