Bakü Enerji Santrali Masterplan

Client
Bakü Belediyesi
Startıng Date
2008
End
2010
Scale Raw
128000 m²
Locatıon
Bakü
Scale
>100000 m²

Bir ucu petrol dolu istasyonlar, liman, rafineri ile tıkanmış Absheron körfezinin diğer ucu ise petrol platformlarına zemin veren teknelerinin bakımlarının yapıldığı küçük bir tersane ve hemen yanındaki eski enerji santrali ile sonlanır. Bakü’nün yeni dönüşümünde iki ucun da fonksiyon değiştirmesi ve bu iki ucu birbirine bağlayan sahil boyunca giden yeşil kamusal alan, bu noktanın da bir çekim merkezi olmasını gerektirmektedir.

Tarihi enerji santralinin, restore edilerek heykel gibi peyzajın parçası haline getirmek hedeflenmiştir. Koyun etrafı farklı işlev ve programlara sahip binalarla düzenlenmiştir. Bakü’nün rüzgar ve iklimi düşünülerek kontrollü avlulu dış mekan ve sokaklar önerilmiştir. Eğlence merkezi, konser alanı, arboretum gibi büyük binaların dışında merkezi canlı tutacak; mutfak, fotoğraf, müzik, resim, heykel, seramik atölyeleri ve enstitüleri programı önerilmiş ve meydanda düşünülen dev pergolanın altına ise açık pazar yeri kurulması planlanmıştır.

Tasarım Ekibi:
Fatih Kariptaş, Zeynep Şankaynağı, İdil Yücel, Zeynep Melike Atay

3 Boyutlu Görselleştirme:
Artı Eksi Sıfır Mimarlık ve Görselleştirme