Bodrum Demirbükü Evleri Sosyal Kulüp

Client
Mesa Mesken
Startıng Date
2016
End
2017
Scale Raw
720 m²
Locatıon
Bodrum
Scale
<1000 m²

Kuzeyde orman ve doğuda denizle çevrili olan yapı, bulunduğu yerle ve doğayla güçlü ilişkiler kurarak bu bağlamda en iyi örneklerden biri olmayı amaçlar. Bodrum yarımadasında yer alan Demirbükü Evleri’ne hizmet edecek bir sahil restoranı olarak kurgulanan yapı, öncesinde proje iletişim merkezi olarak kullanılabilecek esneklikte tasarlanmış ve hızlı bir şekilde inşa edilirken çevreye olan etkisi minimuma indirgenecek şekilde planlanmıştır. Arazideki eğim, mevcut bitki örtüsü, ağaçların konumu ve program gereklilikleri analiz edilerek yapının en uygun noktaya konumlanması hedeflenmiştir.

Proje bilgilendirme merkezi etrafındaki bölge, korunmuş bir doğal alan olarak sahil aktivitelerine ayrılmıştır. Arazide bulunan mevcut bitki örtüsü ve ağaçlar, güneşlenme terasları, çocuk oyun alanları, küçük havuzlar, soyunma ve duş kabinleri ile organize edilecek olan bölge için etkileyici doğal bir ortam oluşturmaktadır. Yapının 100 metre uzaklığında yer alan 400 metre uzunluğundaki plaj bu yeşil alan ile doğrudan bağlantılıdır.

Yapı, mevcut dere yatağının yakınında konumlandırılarak, sıcak iklimin etkilerinin azaltılması amaçlanmıştır. Ziyaretçilerin erişimi için girişte küçük bir otopark alanı organize edilmiş, denizden ulaşım içinse tekne yanaşma iskelesi tasarlanmıştır. Yaya erişimi, mevcut ağaçların arasından geçen bir patika ve su akıntısının üzerinden geçen hafif bir köprüyle sağlanmıştır. Bu ulaşım rotası ziyaretçileri doğrudan doğanın içerisine çeker.

Bina kurgusu oluşturulurken, çevreyle ilişkili kurulan büyük teraslar ve eşlenik olarak üzerine yerleşen gölgeleyici bambu platformdan yola çıkılmıştır. Programdaki kapalı alan ihtiyaçları bu iki platform arasında yerleşen, kendi çatıları ile de biçimlenen, şeffaf mekanlardan oluşur. Yerleşimdeki mevcut ağaçlar korunarak, platform onların etrafında şekillenmiştir. Restoran ve proje bilgilendirme merkezi fonksiyonlarının her ikisine de hizmet edebilecek ana plan kurgusunun, ihtiyaca göre büyüyebilmesi hedeflenmiştir. Platform-çatı düzlemleri yapının pasif iklimlendirmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Proje bilgilendirme merkezi olarak esnek, rahat bir mekan deneyimi sunan yapı, çevresiyle var olup, kullanıcılarına doğanın içerisinde onunla birlikte yaşama hissini yaşatmayı hedeflemiştir. Yapının kendisinde ve peyzajında yerel malzemeler kullanılarak hem bu hissiyat güçlendirilmiş hem de projenin ilerleyen aşamaları için örnek teşkil etmesi hedeflenmiştir.

Tasarım Ekibi:
Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Romain Cadoux, Emre Cestel, Aslı İngenç, Umut Atlı, Duygu Uzunalı, Elif Özüçağlıyan, Zeynep Sümbül Enhoş, Alpkenan Koska

Statik Proje:
Probi Mühendislik
Mekanik Proje:
Ersa Mühendislik
Elektrik Projesi:
Elektra Mühendislik
Ana Yüklenici:
Mesa Mesken
Peyzaj Tasarımı:
Ata Turak
Fotoğraflar:
Cemal Emden