Arçelik Ar-Ge Ofisi

Client
Arçelik
Startıng Date
2016
End
2016
Scale Raw
975 m²
Locatıon
İstanbul
Scale
<1000 m²

İTÜ Teknokent’te yer alan proje; özel olarak Arçelik Ar-Ge bölümünün ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır.
Projenin ana noktalarından birini tasarım, yazılım ve test süreçlerini kapsayan bir laboratuvar alanının konvansiyonel çalışma alanına entegre edilmesi oluşturmuştur. Toplantı, seminer, dinlenme ve oyun odası üst kota alınarak; ofis ve bunu bağlı olan sosyal alanlar ile laboratuvar kısmı entegre bir çalışma alanı olarak kurgulanmıştır. Daha önce laboratuvar alanı sadece belirli zamanlarda kullanılan, ikincil bir mekân iken bu tasarım ile birlikte üretim de aslında dolaylı yoldan buna katkı sağlayan çalışanların uğradığı bir alan haline getirilmiştir. İki uzun cephesi bulunan ince uzun plana sahip ofis alanında çalışma istasyonları cephelere yerleştirilerek sosyal alan aksının ofis ve laboratuvarı birbirine bağlaması sağlanmıştır. Bu amaçla karşılaşma mekanları arttırılarak üretim sürecinin tüm aşamaları birbirlerine şeffaflaştırılmıştır.

Kampüs içerisindeki öğrencilerin de uğrayacağını düşündüğümüz bu mekânda bir gezi rotası oluşturulmuştur. Buna göre girişte üretilen ürünleri sergi alanında görüp, sosyal alan aksını takip ederek tüm ofise ve üretim hattına hâkim olmak mümkün kılınmıştır. Seminer ve toplantı alanında tamamen değiştirilebilir katlanır düzenli masalar ve istiflenebilir sandalyeler kullanılmıştır. Odanın tüm bölücüleri kayar ve toplanır olarak önerilmiş ve bu öneri çok olumlu karşılanmıştır. Bu sayede bölücüler tamamen açılarak gerektiğinde tüm dinlenme alanı da eğitime dahil edilebilmektedir.
Bu proje üretimin tüm aşamalarını kapsayan bir fabrika olarak ele alınmış, aynı amaç için farklı departmanlarda çalışan insanların karşılaşma alanlarını ve buna bağlı olarak da ortaya yeni fikirlerin çıkma olasılığını arttırmaya odaklanmıştır.

Tasarım Ekibi:
Emre Erenler, Duygu Uzunalı, Burçe Karadağ

Mekanik Proje:
Pasifik Mühendislik
Elektrik Projesi:
Enkom Mühendislik
Aydınlatma Danışmanı:
Lumina
Fotoğraflar:
Cemal Emden